Samsung Galaxy S5: Het nieuwe TouchWiz

In tegenstelling tot voorgaande Galaxy S of Galaxy Note modellen heeft het Koreaanse bedrijf op de Samsung Galaxy S5 niet uitgepakt met eindeloze nieuwe functies, waarvan er vaak een hele hoop volledig nutteloos waren. In plaats daarvan heeft het bedrijf zich gericht op het toevoegen van belangrijke functies aan de telefoon, een indicatie dat Google mogelijk toch met Samsung heeft gesproken hoe been Android in de afgelopen jaar heeft aangepast.

Samsung Galaxy S5

Gezondheid is één van de functies die centraal staat bij de Galaxy S5, dankzij de ingebouwde hartslagmeter en andere fitness functionaliteit, waaronder de mogelijkheid om je oefeningen, gewicht, voeding, slaap en meer bij te houden met een speciale app. De S Health app zal ook fitness data verzamelen van draagbare producten, waaronder bijvoorbeeld de Samsung Gear fit.

Een andere nieuwe sensor op de Samsung Galaxy S5 is de vingerafdrukscanner die verwerkt is in de thuisknop, waarmee je de telefoon kan ontgrendelen, een modus kan openen met vertrouwelijke bestanden en ook is er een mogelijkheid om transacties af te ronden via PayPal.

De Ultra Power Saving Mode is een functie waardoor je veel meer uit je accu kan halen in lastige situaties, door bepaalde diensten uit te schakelen die je niet nodig hebt en het kleurenscherm omzetten in monochrome kleuren waar een nog grote besparing. Met de Kids modus is het voor ouders mogelijk om hun kind te laten spelen met het apparaat, zonder bang te hoeven zijn dat ze bepaalde apps starten, belangrijke data verbruiken of per ongeluk een hoop geld uitgeven.

Zelfs met de camera applicatie lijkt Samsung het op de Galaxy S5 rustig te hebben aangepast. De 16-megapixel ISOCELL camera heeft ee Phase Detection Auto Focus functie waardoor je binnen 0,3 seconden kan scherpstellen. Daarnaast kun je de effecten zien van HDR in real-time en met Selective Modus kun je een bepaald object scherpstellen, terwijl je de achtergrond laat vervagen.

Samsung heeft simpelweg goed werk geleverd met de volledig vernieuwde TouchWiz interface. De plattere en simplistische iconen zien er in ieder geval een stuk moderner uit. Het bedrijf lijkt dan ook dit jaar voor het eerst geen tijd te hebben willen besteden aan nutteloze bloatware waardoor voorgaande TouchWiz versies juist zo werden gehaat. Door de lichtere interface zijn de prestaties ook een stuk beter en is er amper lag waarneembaar.